VATRA GUTA DALMACIJU, A KOLINDICA I VOJSKA SE SVAĐAJU: Ministar odbrane RH Damir Krstičević dao ostavku zbog kritika PREDSEDNICE “LIJEPE NJIHOVE”!

0
3370

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević podneo je danas ostavku nakon kritike predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska mogla i ranije da primogne vatrogascima u gašenju požara, koji su poslednjih dana zahvatili Dalmaciju, piše Jutarnji list.

Krstičević je ponudio mandat na raspolaganje rekavši ili ga premijer Andrej Plenković i predsednika Grabar-Kitarović mogu odmah smeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vreme i kvalitetno reagirale na požar.

Plenković je naime ranije danas u Splitu izjavio da je sistem odlično funkcionisao, da nije bilo stihije i da je sve funkcionisalo “baš kako treba”.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, međutim, napuštajući Salcburg, zbog požara u Dalmaciji, izjavla da je vojska mogla i ranije da pomogne u borbi sa vatrenom stihijom.

Potom je Krstičević za Jutarnji rekao da podnosi neopozivu ostavku.
– Poznato je kako sistem zapovedanja funkcioniše. Zahtev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovednik a ja do danas nisam dobio nikakv zahtev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ”izginuli” u gašenju – kazao je Krstičević.

O svemu različitog su stava predsednica i premijer.
– Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla izaći ranije. Iako nisu obučeni ni opremljeni kao vatrogasci za gašenje požara, čini mi se da je opseg požara bio takav da je trebala svaka ruka. Detaljnjije ću moći reći tek poslepodne, kad vidimo na terenu što se zbivalo.

Ovo je proces naučenih lekcija koje možemo i moramo pripremiti u okviru Strategija nacionalne sigurnosti, da naše službe deluju u sinergiji i na taj se način nadopunjavaju – rekla je Grabar Kitarović, koja je u Salcburgu učestvovala na trilaterali – Slovenija, Austrija, Hrvatska.