Subotičanin za 7 godina sakupio 600.000 dinara u kovanicama, a kada je hteo da ih uloži shvatio da je u ozbiljnom problemu

0
1592

R. V. iz Subotice, koji je godinama štedeo metalni novac, nije nigde mogao da zameni prikupljenih 600.000 dinara. Deo je uspeo da potroši, ali deo nije mogao da pretvori u papirni novac. Posle pisanja medija o njegovom problemu reagovala je Narodna banka Srbije.

– Zaista mi je Narodna banka pomogla i ja sam im veoma zahvalan. Pozvali su me i rekli da su čuli za moj problem i da će mi izaći u susret ako još uvek nisam zamenio sav novac, koji sam počeo da trošim upravo po savetu NBS. Već za sutradan su dogovorili da novac koji mi je preostao u kovanicama po 20 dinara, oko 200.000 dinara, odnesem u jednu banku u Subotici i da mi ga zamene. Predstavnik NBS mi je dao svoj broj telefona i rekao mi da ga odmah pozovem ako u banci budu pravili probleme, međutim, kada sam odneo kovanice oni su znali o čemu se radi i nisam imao problema – kaže R. V.

R. V, koji i dalje želi da ostane anoniman radi bezbednosti porodice, supruge i deteta, započeo je 2011. godine nesvakidašnji vid štednje. Sakupljao je isključivo metalne dvadesetodinarke.

Ubrzo je shvatio da mu hobi obezbeđuje odličan vid štednje. Pošto se u međuvremenu oženio, a štednu kasu je napunio sa čak 600.000 dinara, odlučio je da novac potroši na izgradnju porodične kuće. Tada su i počeli njegovi problemi, piše Blic.

Subotičanin je sakupio 600.000 dinara, Foto: freeimages.com/lusi

– Niko nije želeo da primi moju metalnu ušteđevinu. Nijedna banka. Kada su u banci u kojoj imam račun čuli o kojoj svoti je reč odbili su. Kontaktirao sam s drugim bankama i rekli su da mogu da donesem 10.000 ili 15.000 dinara, ali samo jednom. Zato sam pozvao NBS u Beogradu odakle mi je poručeno da ne postoji nijedna zakonska regulativa po kojoj bi neko bio dužan da mi zameni kovanice. Njihov savet je bio da trošim dvadesetice i ja sam ih poslušao – kaže R. V. Dodaje da je imao dosta problema i kada je hteo da troši novac.

Tada je naručio trpezarijski sto koji košta 25.000 dinara.

– Odneo sam depozit 5.000 dinara u papirnim novčanicama, a kada sam otišao po sto i odneo ostatak novca, dvadesetice zamotane u papir po 1.000 dinara, nisu hteli da ih prime pod izgovorom da im banka neće uvažiti pazar. Radnica je tvrdila da joj je u banci rečeno da će im na 20.000 dinara uzeti 1.000 dinara provizije. Platio sam, ali kada sam najavio da će banka imati problema, vratili su mi 1.000 dinara i priznali da ih banka nije tražila – priča R. V.

Metalnu ušteđevinu nisu hteli da prihvate ni u pojedinim menjačnicama. Obraćao se i tržišnoj inspekciji u kojoj su tvrdili da njegov slučaj nije u njihovoj nadležnosti i uputili su ga na terensku kontrolu koja kontroliše fiskalne kase i dnevni pazar, ali i tamo mu je rečeno da ne rade na takvim slučajevima.

– Bio sam u pat-poziciji. Ali sada je sve rešeno. Konačno punom parom rešavamo gradnju kuće – kaže R. V.