Samo jedno energetsko piće izuzetno šteti srcu i krvnim sudovima

0
381

Konzumiranje samo jedne limenke energetskog pića povezano je sa akutnim oštećenjem tanke membrane unutar srca i krvnih sudova, pokazala je najnovija studija Medicinske škole McGovern iz Houstona u američkoj saveznoj državi Texas.

“Naša studija pružila je dokaze gdje se jasno vidi da energetsko piće šteti ljudskom organizmu”, kazao je vođa studije John Higgins, prenosi stranica Medscape.com.

Otkrilimo da se sposobnost arterija da dostave kisik do mozga, srca i mišića smanjuje i do 50 posto. Učesnici u istraživanju nisu se bavili fizičkim aktivnostima, ali su potom popili energetsko piće. Pokazalo se da njihove arterije nisu na pravilan način dostavljale potrebne količine kisika do mozga i srca”, pojasnio je Higgins.

On je predstavio studiju američkom udruženju za srce (AHA) na jednoj naučnoj sesiji tokom ove godine.

Studija je uključila 44 mlada studenta medicine koji su nepušači sa prosječnom starosti od 24,7 godina. Učesnicima je izmjeren krvni pritisak i puls, ali je također urađen i kardiogram.

Istraživanja su pokazala da im je naglo skočio krvni pritisak i to 12-14 mmHg u 5 minuta nakon konzumiranja energetskog pića, kao i broj otkucaja srca za 12 u prosjeku u minuti.

Nakon 90 minuta ove vrijednosti vratile su se u normalni ritam.

“Ovo je dokaz da energetsko piće utječe na membrane unutar krvnih sudova i srca. Ranija istraživanja dokazala su loš utjecaj energetskih pića na kardiovaskularni sistem i činjenicu da ona mogu izazvati loše posljedice pšo srce”, rekao je Higgins.

Pojasnio je da se energetska pića sastoje od tri ključne komponente – kofeina, šećera i mješavine amino kiselina i vitamnina, često u visokim dozama.

Vjerujemo da je ova kombinacija ovih sastojaka loša za ljudski organizam. Bit će potrebno da proizvođači pića pojasne od čega sve spravljaju energetske napitke i da to prezentiraju kupcima”, zaključio je Higgins.