Ovo je jedini pravilan način da jedete bijeli luk

0
1079

Bijeli luk, pokazuju istraživanja, smanjuje nivo lošeg holesterola, kao i visok krvni pritisak. Dobro je poznato i da ojačava imuni sistem, a sve u svemu je prava bomba hranljivih materija – 30g sirovog bijelog luka sadrži 23 odsto vaše dnevne potrebe za manganom, 17 odsto dnevne potrebe za vitaminom B6, 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, 6 odsto dnevne potrebe za selenom. Pored toga, ima i gram vlakana i mnoge druge važne materije.

Sva ova svojstva doći će do izražaja samo ako ga konzumirate pravilno. To znači da je najbolje konzumirati ga sirovog, a ako ipak morate da ga termički obradite, ubacite ga u jelo samo u posljednjih pet minuta kuvanja. Pored toga, važna je i količina – tri čena bijelog luka dnevno je minimum koji će vam dići imunitet.

Nutricionisti uvijek napominju i da je vrlo važno da sirovi bijeli luk, prije nego što ga pojedete, obavezno zgnječite jer se samo tako podstiče enzimska reakcija u kojoj nastaje alicin, glavni sastojak bijelog luka koji je izuzetno djelotvoran kod liječenja infekcija i upala, piše Blic Žena.

9 zdravstvenih koristi bijelog luka po zdravlje

– Spriječava starenje i začepljenje velikih i perifernih arterija.

– Zahvaljujući svojim lijekovitim svojstvima, pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi.
– Ubija veliki broj različitih bakterija.

– Štiti od srčanih bolesti. Bijeli luk smanjuje sintezu triglicerida u jetri koji pomažu da se spriječi razvoj ateroskleroze.

– Snižava krvni pritisak i ima protivupalna svojstva.

– Bijeli luk je prirodni antibiotik i djelotvoran je lijek protiv prehlade.

– Preporučuje se kod oboljenja nervnog sistema

– Bijeli luk pomaže ubijaju ćelija glioblastoma multiforme odnosno malignog tumora na mozgu

– Jača imuni sistem