Ovako izgleda aerodrom od 12 milijardi dolara, bit će jedan od najvećih na svijetu (VIDEO)

0
3576

Početkom sedmice Kinezi su novinarima i fotoreporterima omogućili pristup gradilištu novog aerodroma u glavnom gradu Pekingu.

Riječ je o 12 milijardi dolara vrijednom megaprojektu koji bi trebao biti dovršen za nešto manje od dvije godine.

Službeno otvaranje aerodroma predviđeno je za oktobar 2019., a Kinezi očekuju da će za nekoliko godina postati ne samo jedan od fizički najvećih, nego i najprometnijih na svijetu.

“Novi aerodrom Peking” bi tako u prvoj godini trebao poslovati u smanjenom kapacitetu za nekih 45 miliona putnika, ali bi se to vrlo brzo trebalo povećati na preko 100 miliona putnika godišnje, čime će ući u kategoriju s najprometnijim aerodromom na svijetu, Hartsfield-Jackson u Atlanti, kroz kojeg je prošle godine prošlo nešto više od 104 miliona putnika.

Samo u “kostur” novog aerodroma ugrađeno je 1,6 miliona kubika i 52.000 tone čelika, a cijeli kompleks aerodroma, zajedno s pistama, protezat će se na 47 kilometara kvadratnih, piše Business Insider.

– Ovo je sjajni primjer kapaciteta kineske nacionalne proizvodnje – rekao je glasnogovornik projekta Zu Venksin (Zhu Wenxin). Domaći projekt Iako su prve planove za novi aerodrom napravili Francuzi, Zu naglašava da su ga Kinezi gotovo u potpunosti izmijenili te se zapravo radi o kompletno domaćem projektu.

S gradnjom aerodroma počelo se 2014. godine, a riječ o jednom od najvećih ulaganja u infrastrukturu u glavnom gradu otkako je Ksi Jinping (Xi) postao predsjednik Kine i glavni sekretar Komunističke partije.

Upravo to je i jedan od propagandnih razloga zašto se novinare pustilo na gradilište, budući da se baš ove sedmice održava 19. Kongres komunističke partije na kojem je Ksi učvrstio svoju vlast i postao de facto najmoćniji kineski vođa otkako je preminuo Mao Ce Tung.