Ostaće upamćena u medicini: Osetila je migoljenje i shvatila da ima crva u oku, ali nije bila ni svesna koliko će to šokirati lekare

0
922

Jedna žena ostaće upamćena u Americi po tome što je prva osoba ikad inficirana parazitom koji uglavnom pogađa stoku.

Ebi Bekli, koja ima samo 26 godina osećala je svrab u oku duže od nedelju dana, kada se samo odjednom pojavila mala izbočina. Ona je osećala svrab u oku samo nedelju dana pre nego što će joj iz oka biti izvađen parazit dug 1,27 centimetra.

Zbunjena i uplašena da će ostati slepa, Ebi je otišla kod lekara koji je “upecao” još dva parazita. Oftalmolog je na njenu nesreću pronašao još tri! Odlučila je da potraži pomoć u Centriu za kontrolu zaraza gde je utvrđeno da se radi o parazitu iz porodice telazija. Tokom perioda od 20 dana iz njenog oka izvađeno je 14 parazita.

– Nisu mogli da ih sve uklone odjednom već su ih uklanjali kako bi oni postajali vidljivi, rekao je Ričard Bradburi iz Centra za kontrolu zaraza koji je radio na izveštaju povodom ovog slučaja.

Dodao je da je pomalo gadno i veoma psihološki teško za podneti da vidite više malih parazita koji plivaju po površini oka. Prošli su meseci dok naučnici nisu otkrili da se radi o parazitima iz porodice telazia glukoza koji je prvobitno otkriven kod goveda. Parazite šire muve koje nose larve koje ispuštaju u meko i vlažno tkivo oka. Kada dospeju u oko onda žive u tečnosti koja okružuje oko.

Lekari su istakli da je Ebi verovatno pokupila larvu dok je jahala konja. Infekcije ovakvim virusima su retke, piše Independent. Samo 160 slučajeva povezani sa ovim virusom primećeni su kod ljudi u Evropi i Aziji, a 11 u Americi. Očni paraziti uglavnom izazivaju iritaciju , ali ne i trajno oštećenje. Mogu da dovedu do oštećenja vida samo ako se ne leče.