Ona ima dvije vagine i dvije maternice: Evo kako izgleda život s ovim rijetkim medicinskim stanjem

0
335

Žena iz Gane, koja živi u Velikoj Britaniji, ima malo poznato i veoma rijetko medicinsko stanje – dvije vagine i dvije maternice. Evo kako ona živi svoj neobičan život.

Elizabet Amoa (Elizabeth, 35) je jedna od svega nekoliko žena na svijetu koje su rođene s dvije vagine i dvije maternice. Ovo stanje se naziva uteru didelphys.

Kada je imala deset godina, prvi put je završila u bolnici zbog ginekoloških problema. Naime, imala je gljivično oboljenje koje je bilo jako uporno.

Poslije nekoliko godina, počeli su joj jako bolni ciklusi, takvi da je padala u nesvijest.

Uterus didelphys je jako rijetko stanje i zbog toga često ostaje neotkriveno do neke starosne dobi kada počinju zdravstveni problemi. To je bio slučaj i kod Elizabet.

Sa 13 godina su joj otkriveni višestruki miomi na maternici koji su bili pozicionirani unutar organa. Oni su dodatno izazivali bolove i krvarenja.

Ubrzo je shvatila da se radi o nečemu više od benignih mioma, ali nije bilo dokaza za to. Koristila je različite lijekove i medicinske preparate, ali joj bukvalno ništa nije pomoglo. Krvarenja su bivala sve obilnija, a bolovi intenzivniji.

Godine 2010. je na svijet donijela kćerku, ali mnogo prije termina.

I pored toga, dijagnoza joj je uspostavljena tek 2015., kada je poslana na magnetnu rezonancu.