OČERUPALI TITOVO BLAGO: Ukradeni Brozov sat prodat za 3,5 miliona franaka

0
1576

Još jedan detalj koji svedoči o sudbini Titove bogate zaostavštine jeste to što se jedan od četiri spiska njegove imovine i danas krije i vodi kao najstrože čuvana tajna
Skupi automobili, puške, sablje, nakit, umetničke slike, ordenje, pa čak i jedan od najskupocenijih satova na svetu, marke „filip patek“, koji je lično kupio i nosio Josip Broz Tito, a procenjen je da vredi čak 3,5 miliona švajcarskih franaka – nestali su bez traga.

Pokradene Brozove umetnine su najčešće odlazile van granica Srbije i u stranim zemljama prodavane su na crno.

Konkretno, prestižni sat marke „filip patek“ prodat je na aukciji u Švajcarskoj, a pre više decenija ga je kupio lično Tito za 350 franaka i nosio ga je za života. Dragoceni predmeti su kradeni iz kuće u kojoj je živela Jovanka Broz, veliki deo iz državne vile Mir na Dedinju i nekoliko objekta u njenom kompleksu, a brojni eksponati nestali su i iz nekoliko muzeja.

Predmetima se gubi svaki trag i glas, a pored ogromne materijalne vrednosti koju imaju, oni su predstavljali i istorijsko i nacionalno blago nekadašnje SFRJ, a danas Srbije. Još jedan detalj koji prekriva velom misterije Titovu bogatu zaostavštinu je, prema otkriću advokata Tome File, koji je zastupao Jovanku Broz, to što se jedan od četiri spiska imovine krio i vodio kao najstrože čuvana tajna.

– Pokojna Jovanka mi je rekla da je pet-šest komisija prolazilo kroz kuću u kojoj je stanovala, i svaki put je posle njihove posete ostajalo sve manje stvari. Na kraju ništa nije ostalo, ni četkice za zube – kaže Fila i dodaje:

Tajna imovina

– Osnov priče je da komunistički vođa ne može da ima imovinu, a samim tim ni da ostavi nasleđe. Trebalo je da se predstavi da su bili bez ičega, a to je onda služilo kao pokriće za pljačku svega. Nakon Titove smrti nađena su četiri spiska, za tri se zna, i oni su upućeni naslednicima Jovanki, Žarku i Miši, i njima su raspodeljene uniforme, muštikle, neke bezvredne stvari… Pravu tajnu krije taj četvrti spisak, koji niko nikad nije video i koji je proglašen za državnu tajnu. Da je krao šta je ko stigao, potvrđuje i istoričar umetnosti Živko Brković.