NIJE JOJ BILO SPASA: Beba preminula od poljupca (FOTO)

0
600

Uprkos borbi lekara, za devojčicu Marijanu koja je imala samo 18 dana nije bilo spasa.

Marijana Sifrit, beba stara svega 18 dana, preminula je u bolnici nakon što je poljupcem zaražena virusom herpesa od čega joj se razvio virusni meningitis.

Njena majka Nikol da je Marijanu rodila zdravu 1. jula. Ona i beba otpuštene kući nakon porođaja, ali su već nakon šest dana morale da se vrate, jer je bebi naglo pozlilo!

Opslået af Nicole Sifrit på 10. juli 2017

Lekari su odmah morali devojčicu da stave na aparate. Otkazivala joj je jetra. Imala je unutrašnje krvarenje, a krv se nije zgrušnjavala. Lekari su vrlo brzo otkrili da devojčica ima virusni meningitis koji je uzrokovao herpes simplex tipa 1 (HSV-1). Većina odraslih ljudi zaražena je tim virusom, a može se preneti poljupcem, što je verovatno bio slučaj i sa malom Marijanom.

– Nemojte nikome dozvoliti da vam ljubi decu – napisala je Nikol na svom Fejsbuku dok se mala Marijana borila za život. I Nikol i njen suprug Šejn testirali su se na HSV-a i bili su negativni.

Opslået af Nicole Sifrit på 16. juli 2017

Reč je o tzv. groznici na usnama koja se pojavi kad smo prehlađeni, odnosno kada nam padne imunitet. Čak i kada odrasli nemaju herpes na usni, virus je prisutan u telu.

Infekcija HSV-1 je kod beba jako opasna. Neonatalni herpes kod beba izaziva oštećenje mozga i deca neretko umiru. Lekari kažu da su prvi simptomi temperatura, osip na koži, letargija i odbijanje hrane.

Lekari ističu i da je veoma bitno da roditelji, ukoliko već dozvoljavaju rodbini i prijateljima da vide dete nedugo nakon rođenja, moraju da goste savetuju da operu ruke pre svega.

Neutešni Nikol i Šejn su nakon smrti svog anđela pokrenuli jaku internet kampanju, kako bi drugim roditeljima skrenuli pažnju da ovo i njima može da se dogodi.