Ne ubijajte paukove po kući jer mogu da vam spase život

0
1180

Kućne paukove često ubijamo jer nam izgledaju strašno, prave mrežu zbog koje nam dom izgleda prljavo i neodržavano, a bojimo se i da nas ne ujedu.

Kućni pauk je bezopasan i retko kada će vas ujesti dok spavate. Veruje se da je veoma loše ubijati paukove jer oni po narodnim pričama donose novac. Naučnici zagovaraju tezu da paukove ne treba ubijati, doduše iz drugog razloga: oni su veoma važni članovi i žitelji naše okoline i pomažu da se sredina održava čistom i da funkcioniše u najboljem redu.

Koliko god naš dom bio čist, uredan i bezbedan, mali stvorovi mogu da uđu unutra. To mogu da budu paukovi, ali i njihova hrana. Oni zaslužuju da budu u vašem domu tako što jedu zaista prljave stvari u vašoj kući koje zaista ne želite u vašoj blizini. Ponekad oni čak pojedu i druge paukove.

U našim domovima najčešće se susrećemo sa bezopasnim kućnim paukovima. Nema doma koji nema nekoliko paukova koji se kriju i vrebaju svoj plen. Najkorisnija stvar koju oni rade za nas jeste to što ubijaju insekte koji prenose opasne bolesti, posebno komarce.

Oni nisu u našem domu kako bi nas pojeli, već da nas zaštite od drugih insekata koji mogu da nam naude. Ukoliko ubijete pauka, ubili ste nevino stvorenje koje nije imalo nameru da vas povredi već da vas zaštiti. Oni veoma važan deo ekosistema u našem domu.

Kada bismo sve paukove ubili, izazvali bismo pravu pometnju i ugrozili ceo lanac ishrane. Mala aranhofobija je česta pojava i nije strašna. Ponekad od nje pate i sami entimolozi i aranholozi, a čudan je osećaj i kada pauk lazi po vašem telu. Trebate da se pazite samo opasnih i dobro poznatih otrovnih vrsta, a kućni paukovi su skroz u redu.