Mira Banjac proslavlja 90. rođendan! U glumi nalazim eliksir, neku svoju snagu: Rad me je održao!

0
201

Legendarna srpska i jugoslovenska glumica Mira Banjac danas puni 90 godina, ali i dalje radi punom parom. Posljednja diva filma i TV boravi u Sarajevu, gdje snima film Pjera Žalice, a trenutno je gledamo u dvije hit serije.

Mislim da sam živjela i da živim mali život. Nemam veliki život, ni glamur, ni bogatstvo. Ako mene pitate, zadovoljstvo je imati mali život i u njemu naći svoje vrijednosti i ponuditi ih. I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, na prošlost se ne osvrćem, jer naknadna pamet ništa ne popravlja – poručuje glumica puna vedrine.

Ljetos u intervjuu za Kurir, Mira je otkrila tajnu svoje dugovječnosti.

– Samo rad. Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negdje na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk, već terapija. Više molim boga da što duže radim nego da što duže živim. Drugo, spoznala sam da čovjek ne smije odmah, kad ga nešto malo zaboli, da trči kod ljekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje tijelo. Moramo znati da bismo mu mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sam sebi da bi mogao da pomogneš i drugima – objasnila je posljednja diva.

Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Čuvena glumica pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu 1950, a 1970. prelazi u Beograd i postaje član Ateljea 212.

– Legendarna Mira Banjac je relikvija srpske kulture, filma, teatra i televizije. Lijepo je što imamo mlade i talentovane glumce, ali je dragocijeno što oni imaju na koga da se ugledaju. Veoma sam radostan što velika Mira u tako ozbiljnim godinama sa puno elana i energije trenutno igra u našim serijama „Psi laju“ i „Preživeti Beograd“. Na mnogaja ljeta, draga Miro, srećan rođendan – poručuje Radoš Bajić.