Miholjsko leto donelo jagode u novembru: Slatke su kao one prolećne

0
371

Natprosečno topla jesen omogućila je ljubiteljima jagoda da u slasnim plodovima još malo uživaju.

Jagode su omiljeno voće koje u proleće sa nestrpljenjem svi iščekuju. Poznavaoci ove voćne vrste kažu, da su najmirisnije i najsočnije upravo te prve prolećne jagode, međutim ni ove novembarske nisu ništa manje mirisne i slatke.

Natprosečno topla jesen omogućila je ljubiteljima jagoda da u slasnim plodovima još malo uživaju, pa je tako u selu Zagorica kod Topole ovih dana berba jagoda, kao da je kasno proleće.

  • Gajim sorte alba, asija i mesečarke. Počela sam sa 2.000 živića, sada je to oko 5.000 živića na površini od osam ari. Planiram da sledeće godine proširim zasad, jer nije zahtevna voćna vrsta. Na otvorenom su, na foliji i imaju sistem za navodnjavanje kap po kap, bez navodnjavanja nema uspeha u ovom poslu – kaže za TopPres Verica Gajić iz sela Zagorica i dodaje da oko jagoda ima posla tokom cele godine.
  • Kad se završi sezona branja onda se skida stari list. Ove godine sam sama i rasad proizvela tako da sam na taj način dodatno uštedela – dodala je ona.

Tipično za mesečarke je da donose plod do prvih mrazeva, ali uslov za to je da imaju dosta topline i svetlosti. Ova jesen ovoj sorti izuzetno pogoduje, plodovi su sočni i nema razlike od standardnog kvaliteta.

  • Dosta sunca i toplih dana i ja evo još uvek berem jagode. Braćemo ih i dalje ako bude još lepih dana – tvrdi Verica.

Inače, jagoda je voćna vrsta koja se pokazala izuzetno profitabilnom. Prema rečima sagovornice u prvoj godini je imala u proseku 700 grama plodova a već sledeće očekuje i kilogram. Prvi plodovi jagoda prodaju se po ceni od oko 350 dinara pa sve do poslednjih koje su oko 100 dinara.

(Telegraf Biznis/ Top Press)