Naslovnica Aktuelno Medved pojeo 40 kilograma ko*aina i odmotao klupko narko mafije: On nije...

Medved pojeo 40 kilograma ko*aina i odmotao klupko narko mafije: On nije preživeo, ali su posle njega mnogi pali

0
1466

Čudno zvuči, ali ovo se zapravo dogodilo. Izgleda da niko ne može pojesti toliko kokaina i ostati živ – čak ni crni medved od preko 80 kilograma iz Gruzije. Meda, koji je kasnije nazvan Pablo Eskobar, bio je u uobičajenoj šetnji kroz šumu u Nacionalnom parku Čatahuči Okoni u decembru 1985. godine, obavljajući stvari koje inače uvek radi: grebanje po drvetu i traženje hrane za predstojeću tešku zimu.

Tako je Pablo sasvim slučajno naleteo na 40 plastičnih kesa punih najčistijeg kokaina. Kako je bio gladan, pojeo je sve do poslednje mrvice. Bilo je to 40 kilograma opasnog praha i nesrećni meda je umro je na licu mesta.

– Na planeti ne postoji sisar koji bi to mogao preživeti – objasnio je medicinski istraživač gruzijskog Biroa za istrage. On je bio zadužen za istragu nakon pronalaska beživotnog tela medveda koji je ležao pored praznih kontejnera u sredini šume. Кada je izvršio obdukciju, potvrdio je ono na šta se sumnjalo.
– Stomak je bukvalno do vrha bio ispunjen kokainom – rekao je nakon otvaranja trupa. Životinja je pretrpela mučan kraj:

– Cerebralna hemoragija, respiratorna insuficijencija, hipertermija, bubrežna insuficijencija, srčana insuficijencija, moždani udar. Niko ne zna kako je medved uopšte uspeo da ostane živ toliko dugo da poliže bukvalno sve iz kesa – naveo je istraživač.

A onda su krenula hapšenja…

Meda je bio mnogo gladan pa je pojeo sav kokain iz kesa, Foto: CBP

O smrti medveda izveštavali su svi veliki časovi u Sjedinjenim Državama. Na kraju krajeva, to je bilo najčudnije predoziranje drogom. Кako je došlo do ovoga? Кako je ovaj nesrećni medved pojeo kokain vredan 15 miliona dolara? Među prvima koji su objavili priču o medvedu koji jedu koks bio je Njujork Tajms 23. decembra 1985. Interesantno je da su muškarci koji su pronašli mrtvog medveda sa ispražnjenim vrećama, zapravo pratili krijumčara droge. U to vreme su tražili kokain za koji su verovali da je nestao. Umesto toga, pronašli su na smrt nadrogiranog medveda.

Nekoliko meseci ranije, telo policajca Endrua Torntona pronađeno je u dvorištu u Tenesiju, zajedno sa kesama sa 70 kilograma kolumbijskog kokaina, oko 4.000 dolara u gotovini, dva pištolja i nožem.

Uprkos dobrom vaspitanju, Tornton je odlučio da se okrene kriminalu. Bio je dobro poznat lokalnoj policiji, i osumnjičen da je bio šef kriminalne organizacije označene kao “Društvo”. Bio je jedan od 20 ljudi koji su 1981. godine uhapšeni zbog velike krađe i trgovine pištoljem, kao i planiranje uvoza tona marihuane preko granice. Znalo se da je Tornton imao mnogo kontakata, među njima možda i visoke zvaničnike vlade.

Drogu bacio iz aviona

Tokom jedne od njegovih operacija leta 1985., ovaj sumnjičeni kralj droge imao je problem sa motorima privatnog mlaznjaka i bio je prisiljen da ga napusti u vazduhu. Njegova evakuacija padobranom je bila loša. Kako je kasnije potvrđeno, deo droge koju je nosio, bacio je u Nacionalni park i tako je zapravo gruzijski medved došao do ogromne količine kokaina.

Jadni medved postao je poznat kao najveći potrošač droge u najvažnijem lancu krijumčarenja u Americi. A nakon njegove smrti, klupko je počelo da se odmotava i krenula su hapšenja.

Pablo Eskobar i danas je medved o kojem se priča turistima, i legenda koja se prenosi generacijama.

(Telegraf/thevintagenews.com)