“Malčanski berberin” izašao iz zatvora, a sela 13 godina strahuju od zločina serijskog silo*atelja: Svetla se ne gase, devojčice drhte (FOTO)

0
3383

Izopačeni pohod Jovanović je započeo 4. jula 2005. godine kada je na uslovnoj slobodi bio samo dva meseca

Vest da je posle dvanaestogodišnjeg robijanja na slobodu izašao Ninoslav Jovanović (45) zloglasni silovatelj “Malčanski berberin” izvršilac nezapamćenih zločina nad decom, uterala je strah u kosti njegovim komšijama, ali meštanima sela oko Malče. S prvim mrakom decu sklanjaju u kuće, svetla ne gase cele noći strahujući od užasa koji ni posle trinaest godina ne mogu da zaborave.

Silovanje jedne i pokušaj napastvovanja druge 13-godišnjakinje nakon što ih je prethodno ošišao, zločin je koji po svojoj monstrouznosti ne pamte sudske hronike na ovim prostorima. Dodatni razlog za brigu za bezbednost najmlađih je što je Jovanović stravične seksualne napade na decu počinio dok se nalazio na uslovnoj slobodi posle izdržanih devet i po godina zatvora zbog prevara i silo*anja.

– Čuli smo da je izašao od komšinice čiju je ćerku napao. Oni su dobili obaveštenje od Kazneno popravnog zavoda da je pušten. Ljudi su u strahu, boje se njegove osvete ali se i svi mi plašimo. Ovo je njegovo vreme, kad sve olista, što mu omogućava da se privuče neprimećen. Zato ima i nadimak “Šumski” – priča jedna meštanka Gornje Vrežine, sela koje je par kilometara udaljeno od doma zloglasnog silo*atelja.

Upozorene su i devojčice, koje roditelji bez pratnje ne puštaju noću.

– Nose deca i biber sprej, plaše se iako neke od njih nisu bile ni rođene kada je Ninoslav harao – dodaje ova žena.

Izopačeni pohod Jovanović je započeo 4. jula 2005. godine kada je na uslovnoj slobodi bio samo dva meseca.

Došao je u kuću Nišlijke S.M. u naselju Durlan, predstavio se kao prijatelj njenog pokojnog supruga koga je zaista poznavao. Kazao je da radi kao vozač u “Niš ekspresu” i ponudio se da zaposli njenog sina. Poveo je mladića sa sobom, a sa njima je pošla i njegova trinaestogodišnja sestra da bi se ošišala.

Kada su odmakli od kuće, kazao mu je da se vrati kući, a da će on devojčicu odvesti kod frizera. Dete je odveo u napuštenu kuću, ošišao je do glave, a zatim joj naredio da se svuče. Dete je plakalo, tražilo majku, molilo je da je ne dira, ali joj je on kazao da će joj izvaditi oko ako se ne svuče.

Čak joj zapretio da će joj ubiti majku i brata ako pokuša da pobegne. Devojčicu je tukao po glavi, četiri puta je prinudio na oralni seks i defloriosao je. Pretio je da će ukoliko odbije da se povinuje njegovim izopačenim željama, dovesti pet, šest muškaraca koji će je takođe napastvovati. Nakon celonoćnog iživljavanja izmučeno dete pustio je da ide kući.

Samo četiri dana kasnije Jovanović traži žrtvu u selu Gornja Vrežina. Na kući žrtve video je smrtovnicu, iz koje je zaključio da tu živi devojčica i odlučio da je napadne. Ušao je kroz nezaključana vrata, probudio je nazvavši je imenom koje je video na umrlici, kazao joj da pođe sa njim, te da ponese peškir i makaze jer su joj navodno roditelji imali nesreću sa traktorom.

Dete je odvukao u vinograde iznad sela, ali je mala prozrela njegove namere. Molila ga je : – Nemoj da mi upropastiš život, ja sam dete … ali manijak nije imao milosti. Od strašne sudbine spasili su je seljani koji su čuli dečju vrisku. Manijak je pobegao ka Svrljigu gde je istog dana uhapšen nakon nezapamćene policijske potere u kojoj su učestvovali helikopteri i obučeni psi.

Pred istražnim organima nije pokazivao nikakvo kajanje, a psihijatrijsko veštačenje je pokazalo da nije duševno bolestan ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti.

– Šišanje me seksualno uzbuđuje – priznao je tada i do detalja opisao šta je radio devojčicama.

Neuropsihijatar Slobodan Serafimović na suđenju je izneo stravičnu prognozu.

– Čim izađe, postoji velika verovatnoća da će ponoviti delo – izjavio je on.

Sudija tadašnjeg Okružnog suda Radomir Mladenović se obratio Jovanoviću rečima: “Žao mi je što mi je zakon vezao ruke, pa ne mogu da vam dam više od petnaest godina iako to zaslužujete”.

U neverovatnom sudskom obrtu Jovanoviću biva smanjena kazna i to za tri godine. Naime, Vrhovni sud Srbije ga osuđuje na dvanaest godina, sa obrazloženjem da ima osnova za ublažavanje kazne jer je između prethodnih silovanja i novih zločina prošlo više od deset godina. Sud nije uzeo u obzir činjenicu da je Jovanović to vreme proveo u zatvoru, te da je novo silovanje počinio čim je izašao.

Grčevito se borio da dobije što manju kaznu, prigovarao je na optužnicu i zahtevao promenu advokata. U više navrata je pokušavao da dobije pomilovanje.

– Imam 43 godine, resocijalizovan sam, želim da osnujem porodicu, da živim normalno kao svaki pošteni građanim. Imam stare i bolesne roditelje, a i ja sam oboleo – naveo je između ostalog u molbi za prevremeni otpust iz zatvora Jovanović.

Sud je odbio njegovu molbu uz konstataciju : osam puta osuđivan, dva puta zbog silovanja, stepen rizika za ponovno vršenje dela visok.