KOPRIVA LIJEČI I HRANI: SREDINA MARTA JE PRAVO VRIJEME DA JE UBERETE

0
273

OKUSOM I BLAGOTVORNOŠĆU RAZBUĐUJE CIJELO TIJELO, ČISTI KRV I OBNAVLJA SVAKU NAŠU ĆELIJU. UBERITE LISTOVE DOK BILJKA NIJE POČELA CVJETATI.
Proljeće je vrijeme kada iz zemlje niču razne ljekovite biljke. Jedna od njih je i kopriva, čiji su mladi listovi, ubrani prije cvjetanja, blagotvoran lijek za mnoge bolesti. Raste posvuda i prava bi šteta bila ne ubrati je, jer osim što liječi, ona i hrani, pa od koprive možete pripremiti razna zanimljiva jela.

Okusom i ljekovitošću razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv, obnavlja i hrani svaku našu ćeliju. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje čovjeka, a krasi je i najviše hlorofila od svih drugih biljaka.

Mnoge naučne studije dokazale su kako kopriva pomaže u liječenju sljedećih bolesti:

Osteoartritis. Istraživanja pokazuju da konzumacija koprive ili nanošenje koprive na kožu može ublažiti simptome osteoartritisa. Redovno konzumiranje može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Benigna hiperplazija prostate. Postoje dokazi koji upućuju na to da uzimanje 360 mg ekstrakta koprive, u razdoblju od šest mjeseci, ublažava simptome.

Krvarenje. Pomaže u smanjenju krvarenja nakon hirurškog zahvata. Mućkanje čaja od koprive u ustima može ubrzati oporavak tkiva nakon stomatološkog zahvata.

Dijabetes. Svakodnevno jedenje koprive u razdoblju od osam sedmica regulira šećer u krvi kod onih koji pate od dijabetesa.

Gingivitis. Ispiranje usta čajem od koprive ublažava simptome gingivitisa.

Oprez, nije za svakoga

Koprivu ne trebaju konzumirati određene grupe ljudi, jer posljedice mogu biti štetne za zdravlje.