Hurma pustinjski hljeb

0
5620

Od jaš starih vremena, Hurma se uzgaja se na srednjem istoku plantažno zbog izuzetno jestivih plodova. Hurma spada u porodicu palmi a njeno poreklo je nepoznato.

Neki naučnici smatraju da je njeno poreklo iz oaza sjeverne Afrike, dok pa drugi smatraju da njeno poreklo potiče iz jugozapadne Azije.

Bilo kako bilo ovo poznato voće uzgaja se u preko 40 zemalja analazi se na trpezama sirom svijeta. Mogu se konzumirati i sveže i suhe.

Od nje se prave razna jela zavisno od države i podneblja, ali su svugde prisutni osvježavajući napici, džemovi, sirupi, med, sirće i vino.

Hurme često nazivaju “hljebom pustinje”, jer više od dvije trećine težine ovog voća čini prirodni šećer.

Hurme su izvrsna alternativa slatkišima, jer imaju niski glikemijski indeks, što znači da svoj šećer otpuštaju polako te da duže vremena zadržavaju nivo energije bez obzira na njihov intenzivno slatki okus.

Hurme su vrlo značajne za postače. Želudac se, naime, tokom posta isprazni tako da jetra ne može naći dovoljno energije da prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju.

Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra, onda, šalje potrebnu energiju do ostalih organa pa je tijelo na taj način spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga konzumira za iftar.