Evo od kojih namirnica ZUBI najviše ŽUTE!

0
1382

Hrana koja sadrži šećer, skrob i kiseline, poput prirodnih i gaziranih sokova, voća i povrća kao što su cvekla, borovnica, kupina i slično, zatim slatkiši, limun, crni čaj i vino, posebno belo, koje je kiselije od crnog, stvaraju mikropukotine u gleđi zuba. U njima se potom talože tvari koje uzrokuju promenu boje zuba, upozorava stomatolog dr Davor Ćurković iz Zagreba.

On dodaje kako uništena zubna gleđ doprinosi direktnom pristupu neželjnim supstancama u zubne kanaliće, što uzrokuje karijes i demineralizaciju zubne mase pa se stvaraju bele mrlje.

– Zadržavanje hrane na zubima pogoduje razvoju bakterija usne šupljine, koje pretvaraju ugljene hidrate, skrob i slično u kiseline koje nagrizaju gleđ i kanaliće – pojašnjava naš sagovornik.

Limun

Stvaranje karijesa i promenu boje zuba moguće je donekle sprečiti tako što ćemo tokom unosa namirnica koje uzrokuju eroziju gleđi skratiti zadržavanje te hrane u ustima i čišćenjem četkicom i zubnim koncem posle svakog obroka.

– Ako nemate tu mogućnost, onda je potrebno isprati usnu šupljinu običnom vodom – dodaje dr Ćurković. No kada dođe do promene boje zuba, belinu je teško vratiti i malo je toga što možemo da učinimo sami, kod kuće. Naime, naš sagovornik upozorava da posebnu pažnju treba obratiti na paste i gelove za izbeljivanje, koji su preplavili tržište i služe za kućnu upotrebu.

(Srbijadanas.com)