Djevojčicu sa Downovim sindromom odbilo 20 porodica, a usrećila je gay muškarca (VIDEO)

0
261

Osobama koje ne mogu da se ostvare kao roditelji sa svojim partnerima imaju mogućnost da usvoje i usreće jedno od mnoge djece koja su ostala bez staratelja.

Iako u BiH još nije zakonom dozvoljeno da istopolne osobe usvoje dijete, u Evropi jeste. Jedan od njih je i Italijan Luka Trapanesa (41), homoseksualac, koji je usvojio djevojčicu Albu sa Downovim sindromom.

Nakon što je objavio knjigu u kojoj je opisao svoj život sa djevojčicom Albom, njegova životna priča koja razbija mnoge “stereotipe o očinstvu, religiji i porodici” postala je viralna.

Oduvijek je maštao da bude otac i prvo je želio usvojiti dijete sa svojim momkom, ali je taj plan nakon raskida propao. Zakoni u Italiji su strogi i ne dozvoljavaju samcima da usvoje djecu, prenosi B92.

Kada je početkom 2017. godine zakon promijenjen Luka je odmah aplicirao za usvajanje. S obzirom na to da je prethodno volontirao i radio sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju, osjećao je da je spreman da preuzme brigu o Albi.

“Čim sam je uzeo u naručje osjetio sam ogromnu radost. Odmah sam je doživio kao svoju kćerku i znao sam da sam spreman da budem njen otac”, rekao je on za BBC.

Alba je u njegov dom došla kada je imala 13 dana, a do tada ju je već 20 porodica odbilo.

Djevojčica sada ima 18 mjeseci, a Trapanese kaže da voli da se igra i upoznaje nove ljude.

“Ona je u potpunosti promijenila moj život. Donijela mi je sreću i osjećaj ispunjenja i sada se sve vrti oko nje. Ostatak života ću biti sa djetetom kojeg volim i zajedno ćemo da uradimo mnogo fantastičnih stvari”, poručio je ovaj samohrani otac.